23. ŠTA JE PLAN PORODA?

„Plan“ poroda – Vaš lični plan poroda dobar je i koristan način za osvještavanje ličnih očekivanja vezanih uz predstojeći porođaj. Tokom izrade plana poroda jasnije ćete dočarati šta u svojem porodu svakako želite, a što nikako ne želite, počevši od okruženja (mjesta poroda, osoba prisutnih na porodu, pomagala kojima se želite koristiti pri porodu, konzumiranja hrane i napitaka i sl.), medicinskih intervencija i lijekova (klistir, brijanje, prokidanje vodenjaka, drip, analgetici, ctg nadzor i sl.) pa do razdoblja nakon poroda (presijecanje pupčane vrpce, porod posteljice, prvi podoj, vakcinacija, rooming in i sl.). Porod je prirodan fenomen koji nije moguće planirati, ali to što se događa u našim porodilištima često ima malo veze s prirodom, tako da ipak ima smisla govoriti o planiranju – naročito ako znate da će 80 do čak 90% trudnoća završiti fiziološkim nekompliciranim porođajem zdravog djeteta. Kako je svaka žena različita, tako ne postoji univerzalni plan poroda koji se može prepisati i koristiti. Postoje međutim neka opća uputstva kako bi on mogao izgledati: plan poroda mora biti kratak i jasan (ne duži od jedne stranice A4), iznesen na pozitivan, a ne negativan način (dobro je pisati što želite, a ne što ne želite) te napisan kao izraz Vaših preferencija, a ne naredbi.

Nekoliko je razloga zbog kojih je dobro sastaviti svoj lični popis preferencija vezanih za porod (plan poroda) čak i ako ga ne namjeravate ponijeti sa sobom u porodilište:

  • tokom pisanja plana poroda educirat ćete se o fiziologiji poroda i informirati o bolničkim procedurama i intervencijama, što će možda umanjiti Vaš strah od nepoznatog te Vas barem donekle pripremiti na to što vas u porodilištu očekuje
  • upoznat ćete druge (partnera, pratnju na porođaju, dulu (žensku osobu koja je podrška ženi u porodu), svojeg ljekara ili babicu) sa svojim željama i tako im dati priliku da ih poštuju
  • po završetku pisanja plana poroda znat ćete jasno što želite, a što ne želite tokom i poslije poroda.

Naravno, ne postoji nikakva garancija da će porod teći upravo onako kako ste ga zamislili pa stoga ne treba očajavati ako porod nema željeni tok. S tim je važno suočiti se tokom pisanja plana poroda kako biste izbjegli ili barem umanjili razočaranje nakon poroda. Ako plan poroda nosite u porodilište, napravite nekoliko kopija i dajte ih svojoj pratnji. Pratnju prethodno zamolite da upozna zdravstveno osoblje s vašim preferencijama i planom poroda.